Mi a Tentamen?

A Tentamen iskolánk független diáklapja, mely havi rendszerességgel szórakoztatja az olvasókat sokszínű rovataival. Mind az irodalomkedvelők, mind a hűséges szurkolók megtalálják benne az ínyükre való olvasnivalót. A Tentamen által minden hónapban napirenden lehetünk az iskolában történő eseményekkel, a legújabb tudományos kutatásokkal vagy technológiákkal, illetve a tanáraink iskolán túli életébe is betekintést nyerhetünk.

 

Tentamen

 

Diákújságunk sokunk szüleivel egyidős, a legrégebbi szám 1969-ből való. Történetében adódtak kisebb-nagyobb akadályok, melyek a fennmaradását veszélyeztették, rengeteg változáson ment keresztül, látott már írógépet és okos telefont is, de ezek ellenére is sikerült fennmaradnia.

Szerkesztőségünk kb. 30 személyből áll, egymás között megosztjuk a munkát: egyesek cikkírással, rajzolással, fotózással, mások szponzorkereséssel, eladással foglalkoznak. A hatékonyság növelése érdekében a szerkesztőség két éve új felépítés szerint dolgozik, mely négy főszerkesztőt és ezek alcsoportjait foglalja magába. A designcsapat a külalakról, illusztrációkról gondoskodik, az eladó csapat pedig megszervezi és lebonyolítja az újságok eladását.

 

tentamen2tentamen3

A Tentamenért felelős tanárok: Egyed-Zsigmond Enikő tanárnő és Haller Béla tanár úr.

 

Főszerkesztők:

Portik Kriszta – főszerkesztő

Dósa Bea Boglárka – tördelésért és korrektúráért felelős főszerkesztő

Menyhárt Karola – designért felelős főszerkesztő

Péntek Balázs – adminisztrációért felelős főszerkesztő

 

tentamen4


 

Szerkesztők:

Ács Eszter

Balázs Eszter

Balogh Judit

Budik Kriszta

Csép Vivi

Domokos Brigitta

Domokos Ferenc

Dósa Eszter

Fancsali Kinga

Ferencz Andrea

Giliga Dóra Anna

Góga Andrea

Gyöngyösi Róbert

György Tamás

Hamar Márk-Roland

Horváth-Kovács Mátyás

Izsák Attila-Edmond

Jakab-Farkas Réka

Koós Imola

Lukács Krisztina

Magyari Mátyás

Magyari Zsuzsanna

Nagy Andrea

Nagy Franciska

Nagy-Tamás Norbert

Nyulas Miklós

Oltean Annamária

Orbán Zsófia

Orza Andrea

Orza Blanka

Orza Kamilla

Pánczél Orsolya

Pávai-Marossy Zsófia-Réka

Péter Anna

Poptofălean Ágota

Porkoláb Zsófia

Portik Sándor

Puskás Dávid

Sólyom László

Szabó Csenge

Szabó Csongor

Szabó Ivett

Szalma Krisztina Renáta

Szász Balázs

Szász Kinga

Székely Orsi

Székely Orsolya

Tőkés Anna

Zalányi Eszter

tentamen5

tentamen6

tentamen7

tentamen8 tentamen9

 

GIF Tentamen

 

Rovataink

 

tentamen logo

 

Ajánló

Könyv, film, zene, anime, weboldal, reklám és még miegymás; minden, amit érdemes (avagy mindenképp szükséges) megnézni, meghallgatni avagy elolvasni, megtalálható. S igazán mindenféle kategóriából és stílusból válogathat a kedves olvasó, kedve s a pillanat szerint, a rovat kreatív, sokoldalú íróinak köszönhetően. Ideális tanácstalan pillanatokra, amikor az ember valami jót keres, de a rengeteg lehetőség miatt inkább feladja ennek megakadályozása miatt ajánlott az ajánló.

Cooltúra rovat

Képzőművészeti kiállítások, feltörekvő együttesek koncertjei, színházi előadások a nagy- és kisszínpadokról – olyan események, melyek lehetőséget kínálnak egy pár percnyi kulturális kikapcsolódáshoz. Ilyen és ezekhez hasonló témák kerülnek feldolgozásra rovatunkban. Szerkesztőink beszámolnak, ajánlanak, véleményt formálnak a város kulturális életének alakulásáról, és minden olvasót arra ösztönöznek, hogy maga is ezt tegye.

Egy csepp Univerzum

A Tentamen jelenlegi tudományos rovatának címe Egy csepp Univerzum. Szerintem azt is fontolóra vehetnénk, hogy az Univerzum egy csepp a végtelen párhuzamos univerzumok, a Multiverzum tengerében. Ezen rovat cikkeiben olvashattok a minket körülvevő kozmoszról, a legtávolabbi égitestektől akár a feltételezhető földönkívüli életig, a világ filozófiai problémáiról, a legújabb technológiai vívmányokról, az űrkutatásról, a 3D nyomtatásról és a legfrissebb felfedezésekről. Reméljük, sikerül felkelteni mindenki érdeklődését a világ nagy titkai iránt!

Egy perc irodalom

A rovat lényege, mint ahogy neve is mutatja, hogy egy perc irodalmat csempésszünk a diákok mindennapjaiba. A szépirodalmi szövegeken van a hangsúly, ezek leggyakrabban versek. A kis szerkesztőcsapat minden lapzárta előtt összedugja a fejét, és kieszeli, milyen témakör legyen az irányadó a művek kiválogatásában. Volt itt már karácsonyi verscsokor, dalszövegek, alkotók évfordulóira írt művek, kedvenc sorok és még folytathatnánk. Igyekszünk minden lapba olyan verseket kiválogatni, melyek megragadják a figyelmet képi világuk vagy esetleg aktualitásuk által. Mindenképp olyan diákoknak ajánlott, akik szívesen áldoznak arra idejükből, hogy irodalommal foglalkozzanak, verseket válogassanak.

Egy perc más

Az irodalom nem csupán a tankönyvekben szereplő művekből áll, sőt, folyamatos átalakulásban, fejlődésben van. Ezt a folyamatot segíti e rovatunk is, hiszen az iskola tanulóinak lehetőségük nyílik megmutatni saját alkotásaikat, habár egy kis közegben, de publikálhatják verseiket, rövidprózáikat. Önbizalommal, visszajelzésekkel gazdagodnak, és reményeink szerint pár év múlva egy-egy kiadó is akkora örömmel publikálja majd a legjobbak műveit, mint ahogyan most a Tentamen teszi.

Hólabda

Az egyetlen rovat, amely mindig csak és kizárólag a tanárokról szól. Konkrétan senki sem tudja, miért nevezik „hólabdának”. Nevéből inkább a labda része érvényes, mely minden alkalommal a Tentamen részéről indul egy kérdéssel valamelyik tanár számára. A tanárok továbbpasszolják egymásnak, míg körülbelül 5 kérdés-felelet páros keletkezik. A kijelölt tanár válaszol a feltett kérdésre, majd ő is feltesz egyet valamelyik kollégájának. Általában érdekes dolgok derülnek ki a tanárokról, egymás közötti kapcsolatukról, de olyan is volt, hogy majdnem senki nem értette a „viccet”, csak az illető párbeszédben levő tanárok.

Humans of Bolyai

A Humans of Bolyai a Tentamen egyik legfrissebb rovata, melynek célja hatalmas létszámú iskolánk diákjait random módon megcélozva mesélésre bírni. Ez által többet megtudhatunk egymásról, főleg olyan érdekes történeteket, lelki értékeket vagy elért teljesítményeket fedezhetünk fel diáktársaink életéből, amelyek nem mindennap hangzanak el. A rovat megalakulását a Humans of New York fotóblog ihlette, amely az elmúlt évek alatt több ezer New Yorkban és más városban élő ember különleges megélt pillanatait tárta elénk.

Interyou

A nevében is benne van: ide beszélgetések kerülnek – legyen az az igazgatóval, a diákképviselővel vagy akár hírességekkel, mint például Nagy Feró.

Körkérdés

Végül is olyan, mint egy közvélemény-kutatás. Van egy vagy több kérdés, amelyet felteszünk minél több diáknak, akik remélhetőleg vicces és/vagy értelmes válaszokat adnak. A kérdéseket igyekszünk minél érdekesebbre, minél viccesebbre és minél kreatívabbra formálni. (Néha összejön.)

Mi folyik itt?

Bár a cím folyadékközpontú témát sejtet, a rovat egészen másról szól: mindig másról.  Ez az a rubrika, amely bemutatja a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákságának mozgalmas és folyton pörgő életét az iskolán belül. A szóban forgó rovatba azok a cikkek kerülnek be, amelyek leírják a naprakész rendezvényeket, mint például a gólyabálokat, a diákszövetség által megszervezett táborokat, a teadélutánokat vagy éppenséggel a Ki mit tud?-okat.

Selfie

A Selfie rovat 2016 óta létezik. Az ötletet egy ifjúsági újság rovata adta.

A Selfie-ben az iskola pszichológusa válaszol a diákok által feltett kérdésekre, amelyeket az ask.fm/tentamenszelfi weboldalon küldhetnek be. A kérdés a diákok bármilyen problémájával kapcsolatos lehet, mindenki bátran kérdezhet, ha épp tanácstalan. Úgy érzem, hogy a Selfie rovat sokaknak segíthet, köztük nem csak a kérdezőknek, hisz bárki professzionális tanácsokat kaphat, amelyek segíthetnek megoldani egy helyzetet, meghozni egy döntést vagy csak egyszerűen rájönni valami lényegesre.

Sportszelet

Elsősorban az iskolában történő sporteseményekről írunk ebbe a rovatba, az iskolánk diákjai által elért eredményekről vagy épp a nagyvilágban történő, megrendezésre kerülő eseményekről. Bármi, ami sporttal kapcsolatos, annak ebben a rovatban a helye.

TentaKids

A rovat, amelyben a kicsiket kérdezzük, újnak számít, kezdetben csupán különkiadásosnak indult. Fő célja az, hogy betekintést nyerjünk a kicsik, a jövendő bolyaisok gondolataiba, gondolkodásmódjába. Minden hónapban megfogalmazunk egy érdekes, kreatív válaszokat ígérő kérdést, amellyel végigjárunk minden osztályt 0.-tól 4.-ig. Lejegyzünk minden választ, majd kiválasztjuk minden osztályból az 5-6 legérdekesebbet. Azt hiszem, ez azon rovatok közé tartozik, amelyik a legtöbb mosolyt csalja a diákok, tanárok, akár szülők arcára.

Tentaraktív

A Tentaraktív rovatban egy-egy keresztrejtvény van, amelynek az épp aktuális Tentamen tartalmához van köze. A keresztrejtvény megoldását be lehet dobni a TentaDobozba, és minden „kiválasztott” a helyes megoldók közül egy Tentament kap.

Tenta(wo)man

A Tenta(wo)man, ahogyan neve is mutatja, leginkább a nőket érintő témákat feldolgozó rovat. Ettől függetlenül nem csak lányoknak szól, és (reméljük) nem csak lányok olvassák. Természetesen divattal is foglalkozunk, hiszen ez is sokakat érdekel, de az itt megjelent cikkek általában túlmutatnak ezen: nőkről írunk, az őket érintő problémákról, aktuális eseményekről. Komolysága miatt nem tartozik a legkedveltebb, legolvasottabb rovatok közé, de mi mindent megteszünk a minőségi tartalom közlése érdekében.

 

Tevékenységeink

 

Táborok

            Gondolkodtál már azon, hogy húsz tentamenes fejecske hogyan töltene egy hétvégét együtt? Nos, csupán két szó is elég ahhoz, hogy az eddig megrendezett két Tentamen-tábort jellemezzük: önfeledt szórakozás. Ratosnya láthatott már táborozókat, medvéket, feltűnően rozsdás vonatokat, de ilyen kis csapatot nem, akik este a trambulinra kifeküdve csipszet rágnak, és a csillagokat kémlelik, vagy annyira komolyan veszik a szerepvállalós játékot, hogy azután alig lehet kirángatni őket a sánta festő vagy esetleg veterán szerepköréből. Észrevétlenül ismerjük meg egymást a zacskós levesek séfeket felülmúló főzése vagy beszélgetések közben. Akinek van lehetősége, annak megéri, hogy egyszer részt vegyen egy ilyen Tentamen-táborban, már csak a hangulat kedvéért is!

tentamen10

tentamen11 

 

Teadélután

Amikor már mindenki szarvasagancsokat viselt decemberben, annyira várta a karácsonyt, a Tentamen megszervezte első teadélutánját. Nem kellett sok idő, és a kistornaterem padlóján rengeteg izgatott láb dobogott, hol teáért sorba állva, hol a Mary Grace dallamaira ütve a taktust. A fiúknak nehéz volt túlzenélni a beszélgetés moraját. A repertoárból természetesen nem maradhattak ki a játékok sem, óriási népszerűségnek örvendett a Just Dance, mely az est egyik fénypontja volt. Jókedvvel kezdődött, még jobb kedvvel zárult, hisz ez a Tentamen.

 tentamen12tentamen13

 

tentamen14tentamen15

 

Képzés

A Tentamen megrendezte első képzését is, ahol a résztvevők rövid betekintést nyertek az újságírás szépségébe és nehézségeibe, valamint az újságírók mindennapi munkájába.

 tentamen16

 

 

Archívum

 

A Tentamen kiadásai itt tölthetők le:   Decemberi kiadás

    A 2016-os gólyabál különkiadása

    Novemberi kiadás

    A 2017-es szalagavató különkiadása

 

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30