A IX.-es diákok osztályokba való beosztásának kritériumai (2023–2024-es tanév)

A tanügyi törvény, a belső rendszabályzat, a 2023/2024-es felvételi országos módszertana (Anexa nr. 4. la ordinul ME nr. 5243/31.08.2022, art.7., 8. 9.) és a vezetőségi tanács 199/2023.05.03. határozata alapján a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatósága a kilencedik osztályokba felvételt nyert diákokat a következő kritériumok szerint fogja az osztályokba beosztani:

  • IX. A osztály: Természettudományok – intenzív angol szak, IX. C osztály: Természettudományok – intenzív angol-német szak (207-es kóddal rendelkező osztályok) – az országos számítógépes elosztás után ezekre a szakokra felvételt nyert diákok a felvételi országos módszertana szerint a beiratkozáskor kifejezhetik igényüket, hogy az intenzív angol vagy az intenzív német csoportok közül melyiken szeretnék folytatni tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik csoportba (intenzív angol: 39 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Természettudományok – intenzív angol csoportba jelentkezők száma meghaladja a 39-et, akkor a nyelvvizsgát angol nyelvből szervezzük. A nyelvvizsgán az első 39 diák nyer felvételt az angol szakra. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 39) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) és a mellékelt ábra alapján lesznek beosztva a IX. A és IX. C osztályokba az intenzív angol csoportokba. Abban az esetben, ha az intenzív német csoportra jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német csoportba, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német csoportba az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 39. hely után teljesítenek. Ha az intenzív angol csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 39, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik a német nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek. Ha a beiratkozás után 39 diák igényli az intenzív angol csoportot és 13 az intenzív német csoportot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, azt a felvételi átlaga alapján beosztjuk abba a csoportba (természettudományok – intenzív angol vagy természettudományok – intenzív német), amelyben a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak.
  • IX. D osztály: Társadalomtudományok – intenzív angol-német szak, IX. F osztály: Társadalomtudományok – intenzív angol (208-as kóddal rendelkező osztályok) – az országos számítógépes elosztás után ezekre a szakokra felvételt nyert diákok a felvételi országos módszertana szerint a beiratkozáskor kifejezhetik igényüket, hogy az intenzív angol vagy német csoportok közül melyiken szeretnék folytatni tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik csoportra (intenzív angol: 39 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Társadalomtudományok – intenzív angol csoportba jelentkezők száma meghaladja a 39-et, akkor a nyelvvizsga angol nyelvből lesz megszervezve. A nyelvvizsgán az első 39 diák nyer felvételt az angol csoportba. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 39) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) és a mellékelt ábra alapján lesznek beosztva a IX. D és IX. F osztályokba az intenzív angol csoportokba. Abban az esetben, ha az intenzív német csoportba jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német csoportba, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 39. hely után teljesítenek. Ha az intenzív angol csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 39, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik a német nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek. Ha a beiratkozás után 39 diák igényli az intenzív angol csoportot és 13 az intenzív német csoportot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, a felvételi átlaga alapján beosztjuk abba a csoportba (társadalomtudományok – intenzív angol vagy társadalomtudományok – intenzív német), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak.
  • IX. B osztály: Matematika–informatika – intenzív angol szak , IX. E osztály: Matematika–informatika – intenzív angol szak, IX. G osztály: Matematika-Informatika – intenzív informatika szak  (205-ös kóddal rendelkező osztályok) – az országos számítógépes elosztás után ezekre a szakokra felvételt nyert diákok a felvételi országos módszertana szerint a beiratkozáskor kifejezhetik igényüket, hogy az intenzív angol vagy intenzív informatika csoportok közül melyiken szeretnék folytatni tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik csoportra (intenzív angol: 52 hely, intenzív informatika: 26 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Matematika-informatika – intenzív angol csoportba jelentkezők száma meghaladja a 52-t, akkor angol nyelvből nyelvvizsga lesz megszervezve. A nyelvvizsgán az első 52 diák nyer felvételt az angol csoportba. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 52) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) és a mellékelt ábra alapján lesznek beosztva a IX. B és IX. E osztályokba az intenzív angol csoportokba. Abban az esetben, ha az intenzív informatika csoportba jelentkezők száma meghaladja a 26-ot, akkor a felvételi átlagok (media de admitere) alapján az első 26 diák kerül az intenzív informatika csoportba, a IX. G. osztályba. Ha az intenzív informatika csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 26, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán az 52. hely után teljesítenek. Ha az intenzív angol csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 52, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az intenzív informatika csoportot igénylők közül a felvételi átlag alapján nem nyertek beosztást abba a csoportba. Ha a beiratkozás után 52 diák igényli az intenzív angol csoportot és 26 az intenzív informatika csoportot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, a felvételi átlaga alapján beosztjuk abba a csoportba (matematika-informatika – intenzív angol vagy matematika-informatika – intenzív informatika), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak.
  • IX. AK osztály: Római katolikus teológia – intenzív angol szak (206-os kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás előtt és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. AK osztályban folytatják tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében.
  • IX. BK osztály: Természettudományok – intenzív angol-német szak (236-os kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. BK osztályban folytatják tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik csoportra (intenzív angol: 13 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Természettudományok – intenzív angol csoportba jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor a nyelvvizsga angol nyelvből lesz megszervezve. A nyelvvizsgán az első 13 diák nyer felvételt az angol csoportba. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 13) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) lesznek beosztva a IX. BK osztályba az intenzív angol csoportba. Abban az esetben, ha az intenzív német csoportba jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német csoportba, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek. Ha az intenzív angol csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik a német nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek Ha a beiratkozás után 13 diák igényli az intenzív angol csoportot és 13 az intenzív német csoportot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, a felvételi átlaga alapján beosztjuk abba a csoportba (természettudományok – intenzív angol vagy természettudományok – intenzív német), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak A IX. BK osztályba felvételt nyert diákok tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében fogják folytatni.
  • IX. CK osztály: Társadalomtudományok – intenzív  angol-német szak (237-es kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. CK osztályban folytatják tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik csoportra (intenzív angol: 13 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Társadalomtudományok – intenzív angol csoportba jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor a nyelvvizsga angol nyelvből lesz megszervezve. A nyelvvizsgán az első 13 diák nyer felvételt az angol csoportba. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 13) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) lesznek beosztva a IX. CK osztályba az intenzív angol csoportba. Abban az esetben, ha az intenzív német csoportba jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német csoportba, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek. Ha az intenzív angol csoportra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a csoportot igényelték, és azok a diákok, akik a német nyelvvizsgán a 13. hely után teljesítenek Ha a beiratkozás után 13 diák igényli az intenzív angol csoportot és 13 az intenzív német csoportot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, a felvételi átlaga alapján beosztjuk abba a csoportba (társadalomtudományok – intenzív angol vagy társadalomtudományok – intenzív német), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak A IX. CK osztályba felvételt nyert diákok tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében fogják folytatni.
  • A kialakult osztályokban az utólagos cserék nem engedélyezettek.
  • Az osztályfőnökök kinevezése szeptemberben történik meg.

A vezetőségi tanács 199/2023. május 3-i határozata alapján a nyelvvizsga 2023. július 27-én lesz megszervezve.

Eseménynaptár

2024. július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix