ERASMUS képzés, Firenze, 2023. július 17-23.

Iskolánk négytagú csapata 2023. július 17-23. között részt vett az Erasmus+ 2022-1-RO01-KA122-SCH-000079927 projekt keretében szervezett tanári továbbképzőn, Firenzében. Az angol nyelvű képzést a Europass Teacher Academy szervezte, témaköre pedig a korszerű digitális eszközök használata volt a mai oktatásban (The Digital Teacher: A 21-Century Introduction to Digital Education).

Mindannyian izgalommal kevert kíváncsisággal érkeztünk az Europass Akadémia képzési helyszínére. Csoportunk vegyesnek bizonyult: Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról érkeztek kollegáink, de hazai, bukaresti kolleganők is voltak.

Hétfő

Megismerkedtünk trénerükkel, Riccardo Mannival, aki fölvázolta a képzés szerkezetét és céljait. Miután a résztvevők mind bemutatkoztak, jégtörő gyakorlatokkal indítottunk. (pl. A klasszikus Spagetti torony építése, csoportokban, vagy az Egy igaz, két hamis állítás önmagamról tevékenység). Ezt követően mindenki szólt néhány szót a régióról, ahonnan jött, meg a saját iskolája tevékenységét meg szakirányát is ismertette. Majd Padleten egy iskola és városbemutatót alkottunk, csoportos műhelymunka keretén belül. A képzés színvonalasnak és tartalmasnak ígérkezett már első pillanattól. Riccardo Manni jártassága a szakterületén, felkészültsége, végtelen türelme mind hozzájárultak ahhoz, hogy tudásunk gazdagodjon, a digitális oktatás területén pedig gyarapítsuk ismereteinket.

Külön értékeltük, hogy a képzés teljes időtartama alatt odafigyeltek a környezetvédelmi szempontokra, hogy a felhasznált kávés, teás, vizes poharaink papírból voltak, hogy újratölthető vizesüvegeket használtak, füzeteink újrahasznosított papírból, írószereink és tolltartónk természetes anyagokból készültek.

A képzés során a következő digitális eszközökkel ismerkedtünk meg:

PADLET

A Padlet egy digitális hálózati faliújság és együttműködési platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén megosszanak tartalmakat és együttműködjenek ezek elkészítésében, valamint vizuálisan rendezett témákon dolgozzanak együtt. Ez az alkalmazás sokféle módon támogathatja az oktatást, és segíthet együttműködni a tanároknak és diákoknak. Használata lehetővé teszi, hogy az információkat rendszerezzék és vizualizálják, de elősegíti az együttműködést az osztályteremben és a távoktatás során is. Rugalmassága miatt a Padlet széles körben alkalmazható különböző tantárgyakban és projektekben az oktatás minden szintjén. Az oktatásban a Padlet rendkívül sokoldalú és hatékony eszköz lehet, amely számos módon támogathatja a tanulást és a tanítást.

Kedd

SLIDO

Bemelegítésként ismerkedtünk a SLIDO alkalmazással, egy interaktív kérdések és válaszok  típusú platformmal, amely lehetővé teszi a közönség bevonását és részvételét előadásokon, eseményeken, konferenciákon és egyéb rendezvényeken. A SLIDO segítségével a moderátorok, előadók, résztvevők élőben tehetnek fel kérdéseket a közönségnek, akik aztán az alkalmazáson keresztül válaszolhatnak, illetve ők maguk is kérdéseket tehetnek fel. Az eszköz könnyen használható és interaktív lehetőséget kínál az aktív részvételre olyan  eseményeken is, ahol fizikailag nem lehetünk jelen. Az alkalmazás általában számos funkciót kínál, mint például: kérdések és válaszok, vélemények kifejezése, értékelések, visszajelzések szöveg formában, vagy emojikkal, szívecskékkel, csillagokkal.

SKRIBBL.IO

Folytattuk a Skribbl.io alkalmazással, mely egy online multiplayer rajzolós játék, amelyet a böngészőből lehet játszani. A játék lényege, hogy a játékosok váltott szerepben a saját képernyőjükön rajzolnak valamit, és a többieknek ki kell találniuk, hogy mi az, amit a rajzoló éppen ábrázol. A játék koncepciója hasonló a "Pictionary" társasjátékhoz. A működése pofonegyszerű: csatlakozás, rajzolás, tippelés, pontozás. Ha valaki kitalálta a szót a rajz alapján, akkor pontot kap, és a következő rajzoló lesz. A tanulási és tanítási folyamatban kitűnően használható jégtörőként, valamint szókincs gyarapításra, bemelegítő gyakorlatként is alkalmazható.

AR kvíz PLICKER kártyákkal

A keddi nap befejezéseként AR kvízt alkottunk Plicker kártyákkal. Az AR (Augmented Reality - Kiterjesztett valóság) kvíz Plickers segítségével interaktív és innovatív módon lehet bevonni diákokat a tanítási folyamatba. Ez egy igazán korszerű, a diákok mindennapjaihoz direkt módon kapcsolódó alkalmazásnak bizonyult. A Plickers egy olyan oktatási eszköz, amely lehetővé teszi a tanárok számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a diákoknak, és azok vizuális eszközökkel (kártyákkal) azonnal válaszolhassanak, miközben a válaszokat a tanár könnyen és gyorsan értékeli.

Szerda

TED Education

A szerdai napot egy még izgalmasabb szoftverrel folytattuk: a TED Education nevűvel.  A TED-Ed egy remek forrás és eszköz a tanárok számára, hogy inspiráló tanórákat hozzanak létre. A TED-Ed egy olyan oktatási platform, amely a híres TED beszédeken alapuló tananyagokat és tartalmakat kínál.

A TED-Ed lehetőséget biztosít arra, hogy a tanárok és diákok közösen fedezzék fel a világ izgalmas és sokszínű aspektusait, valamint elmélyítsék az adott témákat azáltal, hogy azokat inspiráló és motiváló előadásokon keresztül ismerik meg. A tanárok számára ennek az eszköznek az órákon történő használata izgalmasabbá és érdekesebbé teheti az oktatást, és segíthet a diákok tudásvágyának és a tudás iránti szeretetének kialakításában.

STOP MOTION STUDIO

Ez után az izgalmas program után belekóstoltunk a Stop Motion Studio által nyújtott lehetőségekbe is. A Stop Motion Studio egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy stop-motion típusú animációkat készítsenek könnyedén és egyszerűen. Ez az alkalmazás izgalmas lehetőségeket kínál az oktatásban, különösen a kreatív és vizuális képességek fejlesztéséhez. A Stop Motion Studio egy rugalmas és interaktív eszköz, amely sok kreatív lehetőséget kínál. A diákokat kreatív feladatokra ösztönzi, és lehetővé teszi számukra, hogy aktívan részt vegyenek az oktatási folyamatban. 

Mi egy rövid filmecskét készítettünk önálló módon, a tanteremben föllelhető Lego darabkák, ceruzák, füzetek, gyurmák segítségével. A hatás lenyűgöző volt.

Csütörtök

OBS (Multi Source Capture az oktatásban)

Az OBS (Open Broadcaster Software) multi source capture, azaz több forrású rögzítés az oktatásban hasznos eszköz lehet, különösen az online oktatás és távoktatás során. Az OBS egy olyan streaming és rögzítő szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több forrásból (pl. webkamera, képernyőrögzítés, prezentáció, diavetítés stb.) rögzítsenek és streameljenek élő vagy előre rögzített tartalmakat. Az OBS multi source capture sokféle módon segíthet a tanároknak és diákoknak az oktatásban. A rugalmassága és széles körű funkcionalitása miatt népszerű eszköz az online oktatásban és a távoktatásban. A diákok számára interaktív és érdekes órákat, a tanárok számára pedig hatékony oktatási eszközöket biztosít. 

Podcast with Anchor

A napot a podcast készítése az Anchor alkalmazással koronázta, mely nagyszerű lehetőség az oktatásban, hogy interaktív és kreatív tanulási élményeket hozzhassunk létre a diákok számára. Az Anchor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén létrehozzanak, szerkesztenek és megosszanak podcastokat. A podcast készítése az Anchorrel sokféle módon támogathatja az oktatást. A diákok kreativitását és kommunikációs készségeit fejlesztheti, valamint segíthet mélyebben megérteni a tananyagot és fejleszteni az együttműködési készségeket. A podcast készítése az oktatásban interaktív és dinamikus tanulási élményt nyújthat mind a tanároknak, mind a diákoknak.

Podcast borító alkotása Canva alkalmazással

Amint megtudtuk, a Canva egy remek online grafikai tervező eszköz, amelyet könnyen használhatnak a tanárok és diákok, hogy podcast borítókat és egyéb vizuális tartalmakat készítsenek az oktatásban. A Canva alkalmazás felhasználásával a diákok és tanárok kreatív és szakszerű megjelenést biztosíthatnak a podcastoknak, amely segíti a tartalmak hatékonyabb terjesztését és az érdeklődők bevonását. Emellett a Canva vizuális tervezési eszközökkel bővíthető, így más tananyagokhoz, prezentációkhoz és projektekhez is használható. Ezáltal a diákok és tanárok egyaránt élvezhetik az alkotás örömét és egyedi tartalmakat hozhatnak létre az oktatásban.

Péntek

Assemblr

Utolsó tanítási napunk reggelén ismerkedtünk az Assemblr programmal, és megtudtuk, hogy ez egy izgalmas és kreatív alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 3D-s és valósághű virtuális tartalmakat hozzanak létre és osszanak meg. Az Assemblr az oktatásban is sok hasznos felhasználási lehetőséget kínál, különösen a STEM (Természettudomány, Műszaki tudomány, Mérnöki tudomány és Matematika) területeken és a kreatív művészeti oktatásban. Ez az alkalmazás rendkívül sokoldalú és kreatív eszköz, amely számos területen támogathatja az oktatást és elősegítheti a diákok interaktív tanulását és kreatív önkifejezését. Az alkalmazás lehetővé teszi a diákok számára, hogy aktívan részt vegyenek a tanítási folyamatban, és saját egyedi tartalmakat hozzanak létre, amelyeket az egész osztály megoszthat és tanulhat belőle.

Makey Makey

Folytatásként játékosan tanultunk a Makey Makey elektronikus eszközzel, amely lehetővé teszi, hogy tárgyakat alakítsunk érzékeny gombokká vagy érintésérzékeny felületekké, és ezáltal interaktív és kreatív projekteket hozzunk létre. A Makey Makey működése a számítógépen történik, ahol csatlakoztatjuk az eszközt, és szoftveresen programozzuk a kívánt működést. A Makey Makey egy remek eszköz az oktatásban a STEM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics - Tudomány, Technológia, Mérnöki tudomány, Művészet és Matematika) területeken.

Szombat, vasárnap

A tömény tanulási hetet kulturális programok koronázták meg. Firenze gyönyörű és rendkívül gazdag kulturális lehetősége mindannyiunkat lenyűgözött. Világhírű múzeumokat látogathattunk meg (Le Gallerie degli Uffizi, Palazzo Pitti, Giardino di Boboli, Galleria dell’ Accademia, stb.), lélegzetelállító alkotásokat csodáltunk, ugyanakkor megismerkedtünk a modern művészet street-art ágazatával is, de már önmagában a helyszín is, Firenze óvárosa, egy elbűvölő remekmű.

Befejezésként elmondhatjuk, hogy a The Digital Teacher: A 21-Century Introduction to Digital Education képzés megfelelt minden előírásnak, sőt, felülmúlta várakozásainkat minden tekintetben. A képző szaktudása, felkészültsége, végtelen türelme nyilván hozzáadott érték. Az ismeretek és képességek, amelyekre szert tettünk, minden bizonnyal elősegítik majd iskolánkban a hatékony, modern oktatás folyamatát.

Eseménynaptár

2024. július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix