URISC (Urban Trees for a Sustainable City), Erasmus projekt-Viterbo

2023. szeptember 24 - 30. között iskolánk egy 8 tagú küldöttsége részt vett Viterboban (Olaszország) az URISC (Urban Tree in Sustainable City) Erasmus program első mobilitásán. Az iskolánkat 6 diák és két tanár képviselte.

A program témája a „Városi fák”, tehát a városok faállományának vizsgálata, tervek kidolgozása a városok faállományának a megvédésére és gazdagítására.

A program koordinátora a Viterboi egyetem (Università degli Studi della Tuscia). A Bolyai Farkas Elméleti Líceumon kívül a programban résztvesz a törökországi Kayseri-i Sami Yangin Anadolu középiskola. Néhány olaszországi tevékenységen egy helyi iskola is képviseltette magát.

Az első mobilitás tevékenységei segítettek megismerni azokat a lehetőségeket, amelyekkel fel lehet mérni a városi parkokban levő fák egészségét, valamint néhány tanácsot is kaptunk ezen betegségek kezelésére, amennyiben lehetséges.            

A mobilitás első napján az egyetem által létrehozott botanikus kertben vizsgáltuk meg a különböző növényeket, majd az egyetem két tanára előadást tartott a témában, illetve megtanulhattuk, hogy a modern technológia hogyan segíthet a természetvédelemeben.

Második nap a város központi parkjában (Prato Giardino) levő platánfák betegségeit elemeztük a modern technológia és szakemberek segítségével. Ezután a Városházán a város polgármestere, Chiara Frontini fogadott. Délután egy vezetett váronézésen vehettünk részt.

Harmadik nap a város közelében levő reneszánsz Villa Lante kertjét látogattuk meg és előadást hallgattunk a kert kialakulásáról, kertrendezésről és a fák betegségeiről. Délután az egyetem épületében egy kérdőív és szórólap szerkesztésén dolgoztak az iskolák képviselői. A napot egy jól megérdemelt kikapcsolódás követte: beach volley az egyetem sportbázisán.

Következő napon egy feladatot kaptunk. A Rómában levő Villa Borghese kertjében levő mandulafenyőket (Pinus pinea) kellett megvizsgálnunk és adatokat küldenünk az egyetem tanárának, akik az általunk mért adatokat felhasználják a tanulmányaikban.

A szabad napunkat a kertek bűvöletében töltöttük. A caprarolai Villa Farnese-t látogattuk meg, amely a reneszánsz kastély – és kertépítészet kiemelkedő példája.

Egy tartalmas hetet töltöttünk Viterboban és a folytatás nemsokára következik Kayseriben.

Nagy Judith Emőke, dr. Kálmán Attila

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix