Erasmus+ Program - Hagyomány és tudomány – új típusú együttműködés magyar iskolák között

Május 6-8-án zajlott a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum NTA (Nemzeti Tudósképző Akadémia) tagjai és a Szegedi Radnóti Kísérleti Gimnázium XI.B osztályának diákjai közötti Erasmus Plus Program, melynek célja a tudományos és kulturális együttműködés mellett, ismerkedés és közös laborgyakorlatok voltak. A program keretében három gyakorlatot végeztünk: DNS nyomozást RFLP módszerrel, DNS nyomozást PCR módszerrel és a tej fehérje tartalmának spektrofotometriás meghatározását.

Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. A laborgyakorlatok során jó volt látni, hogy nem csak az anyanyelvünk, hanem tudományos ismereteink, gondolkodásunk is összeköt. Tudunk együtt örülni egymás jó ötleteinek, a tudományos munkának vagy egy jól elvégzett gyakorlatnak. Példaadó volt a szegedi diákok labortechnikában való jártassága, de az is, ahogy a Bolyais diákok is odatették magukat, ha gondolkodási feladatokról vagy a labortechnika elsajátításáról volt szó. Öröm volt látni ezt szép csapatot, amint határokon átívelő közös hangot megtalálják, a szó szoros értelmében együtt működnek és együtt gondolkodnak. Jó volt a találkozó minden perce, a beszélgetések és a közös ebédek is.

Köszönjük Bán Sándornak a magyarázatokat, Borbola Andreának a laborok előkészítését és köszönjük mindenkinek a közös munka örömét.

A Bolyais csapat nevében,

József Éva, biológiatanár

Eseménynaptár

2024. május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix