VERSENYKIÍRÁS

"A tudás kívánása eredeti vágy a lélekben, ...csak fel kell serkenteni."

                                                                                               BOLYAI FARKAS matematikus

 img1

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Maros Megyei Tanfelügyelőség immár tizenhatodik alkalommal hirdeti meg a Pontszerző Matematikaversenyt az alsó tagozatos 3-4. osztályosok számára.

A VERSENY CÉLJA

A verseny fő célja az átlag feletti teljesítményre való adottságok felismerése és az adottságok képességekké fejlődésének ösztönzése, az igényes, logikus gondolkodás mérése és serkentése, a kitartás, a küzdeni tudás, az akaraterő fejlesztése, és nem utolsósorban a matematika népszerűsítése.

A JELENTKEZÉS ÉS A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

A versenyen a 2016-2017-es tanévben is Románia iskoláinak 3-4. osztályos magyar anyanyelvű tanulói vehetnek részt. Egy iskolából tetszőleges számú versenyző indulhat.

A versenyző tanulók számára a jelentkezés önkéntes. A versenyre a tanítók benevezik tanítványaikat, vagy egyénileg a tanulók, ha a tanítók nem vállalják ezt.

Jelentkezési határidő: 2016. október 21., az első feladatsor megoldásainak beküldési határidőpontja.

Levélcím: Bolyai Farkas Elméleti Líceum 540064 Marosvásárhely, Bolyai u.3.

Kérjük, a borítékra ráírni: „Pontszerző Matematikaverseny”.

A VERSENY LEÍRÁSA

A verseny 6 fordulóban zajlik.

1. Levelező fordulók

Az első 4 levelező forduló, otthoni, önálló feladatmegoldáson alapul. A feladatsorokat és megoldókulcsokat a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium matematikatanárai állítják össze, Varga József tanár vezetésével. Minden forduló feladatsorát és megoldokulcsát elektronikus postán elküldjük a megyei versenyszervező tanárnak, ugyanakkor letölthetők a Bolyai Farkas Elméleti Líceum honlapjáról is: www.bolyai.ro

A feladatsorok öt feladatot tartalmaznak, ezek részletes megoldásait határidőre kell beküldeni a megyei versenyközpontba (iskolába). Minden levelezős feladatlap megoldására három hét áll a kisdiákok rendelkezésére.

Alsó tagozatos és matematika szakos tanárokból álló csapat javítja és értékeli a beküldött megoldásokat. Az értékelt dolgozatok visszakerülnek az iskolákba a versenyzőkhöz abból a meggondolásból, hogy a tanulók megvitathassák megoldásaikat versenytársaikkal, tanítóikkal. Felbélyegzett, megcímzett válaszboríték ellenében visszaküldjük az értékelt dolgozatokat, vagy a szervező iskola portájáról személyesen veszik át.

2. A megyei forduló

Zárthelyi, és szervezése kizárólag a megyei versenyközpont feladata. Erre a döntőre csak azok a tanulók kapnak részvételi jogot, akik minden levelező fordulóban részt vettek, és legtöbb pontot gyűjtöttek. Minden megyében a versenyközpont szerepet vállaló iskolára hárul a verseny levelező fordulói, valamint a megyei döntő és a díjkiosztó ünnepségnek megszervezése és lebonyolítása.

3. Az országos döntő

Az országos döntő is zárthelyi és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kerül megrendezésre, a Román Tanügyminisztérium, valamint erdélyi szponzorok támogatásának és finanszírozásának köszönhetően. Erre minden megyéből évfolyamonként 1 vagy 2 tanuló kap meghívást, a megyei döntőben versenyzők számarányának megfelelően. A verseny eredményét az országos záródolgozat alapján hirdetjük ki.

A VERSENY SZABÁLYZATA

  • A levelező fordulókba való nevezés díjmentes.
  • A megoldásokat A4-es méretű, négyzethálós vagy sima lapra kell írniuk!
  • A rajz kivételével kizárólag tintával írhatnak.
  • Minden levelező forduló megoldásait határidőre kell beküldeni a megyei versenyközpontnak helyet adó iskolába.
  • Minden dolgozaton, minden külön lapon kötelező feltüntetni a következőket: versenyző neve, melyik helységből való, iskolája, osztálya és a tanító/tanítók neve!
  • Egy lapon több feladat megoldását is beküldhetik.
  • A megyei fordulóra csak az a versenyző juthat el, aki mind a négy levelező fordulón részt vett, és a szervezők által megszabott legkisebb összpontszámot megszerezte.
  • A megyei és az országos döntőn a feladatok megoldására 2 óra áll rendelkezésükre.
  • A zárthelyi versenyen íróeszközön (toll, grafitceruza, színes ceruza, radír) és vonalzón kívül semmilyen más segédeszköz nem használható. A számításokat, próbálkozásokat a kiadott üres lapokon végezhetik el.

AZ EGYES FORDULÓK BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐI

I. forduló:    2016. október 21.

II. forduló:  2016. november 25.

III. forduló: 2016. december 23.

IV. forduló: 2017. január 21.XVI. MEGYEI DÖNTŐ (Maros megye):
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, 2017. febr. 18.

IX. ORSZÁGOS DÖNTŐ: Bolyai Farkas Elméleti Líceum, 2017. május 12-14.

img2img3

A szervező iskola elérhetősége:

Bolyai Farkas Elméleti Líceum, 540064 Marosvásárhely, Bolyai u. 3.

Telefon/Fax: 0040-365-882749     web: www.bolyai.ro

Pop Ágnes, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mindenkinek sok sikert, eredményes versenyzést kívánnak a verseny szervezői!

    

Eseménynaptár

2017. október
H K Sz Cs P Sz V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

bklogo

 

brenyo