Erasmus+ Jövő időbe lépünk - Ökotábor

2023. július 9–15., Szováta

Az Erasmus+ Jövő időbe lépünk program keretén belül 2023. július 9–15. között Szovátán olyan Ökotáborra kerül sor, amelyen négy országból 41 diák, valamint azok kísérőtanárai vesznek részt.

A program társszervezői és résztvevői: Magyarországról, a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikum tanulói és tanárai, a budapesti Kossuth Klub Egyesület képviselői; Szlovákiából a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói és tanárai; Szerbiából a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulói és tanárai, szintén Magyarkanizsáról a Természetjáró Egyesület képviselői, valamint Erdélyből a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulói és a tábort szervező tanárok.

Az egy hetes tábor változatos és érdekes programokkal várja a vendégeket, amelyeknek elsődleges célja a Jövő időbe lépünk Erasmus+ program öt témakörének megismerése és feldolgozása. Ennek érdekében a témaköröket bemutató mentorok vezetésével a gyerekek a szakmai napokon csoportokban részt vesznek elméleti és gyakorlati munkákon egyaránt. Az energiaproblémával Sebestyén Tihamér, a Sapientia EMTE tanára, a biodiverzitás csökkenésével Kiss Réka Beáta, a Milvus Csoport tagja foglalkozik, a globális éghajlatváltozással és annak regionális hatásaival Hajdú László, a vízkrízis témakörével Hajdú Zoltán, továbbá a hulladékválság témájával és az újrahasznosítás lehetőségeivel ifj. Jeszenszky Attila ismerteti meg a diákokat. A tábor ideje alatt a diákok mindazokat az ismereteket, amelyeket az elméleti és terepmunka során szereztek egy-egy globális és lokális szintű bemutatóban foglalják majd össze, amelyek lehetőséget adnak az egyéni ötletek, meglátások felvetésére is.

Mindezek mellett Erdély természeti és kulturális értékeit is felfedezik a résztvevők, hiszen három kirándulás is szerepel a tábor programjában. Marosvásárhelyre utazva elsősorban a Városháza, a Kultúrpalota, a marosvásárhelyi Vár és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum épületével és történelmével ismerkednek meg a táborozók. A következő kirándulás úti céjai: a Gyilkos-tó, a Békási-szoros, a szejkefürdői Mini Erdély Park, Korond. A tábor helyszíne, Szováta is tartogat egyedülálló természeti képződményeket, így sor kerül a heliotermikus tavak felfedezésére is.

A szervezők minden estére olyan csapatépítő játékokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek lehetőséget teremtenek a több országból érkező diákok megismerkedésére, egymás elfogadására és támogatására. A csapatjátékok (számháború, méta stb.) mellett táncházban is részt vehetnek, valamint a fürdőzés sem marad el.

A tábor záró napja a program témaköreinek bemutatásáról és megbeszéléséről, valamint a tábor kiértékeléséről szól majd.

Eseménynaptár

2023. december
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix