Erasmus+ projekt - Jövő időbe lépünk 3. tematikus nap: Globális felmelegedés

Előadás és szimuláció a globális felmelegedésről

2024. január 15-én a 4 for future harmadik tematikus napjának keretén belül Hajdú László Hunor PhD tartott előadást a globális felmelegedésről, ennek a hatásairól mind a regionális mind a lokális környezetre vonatkozóan. Az elméleti ismertetést bemutatót követően felvázolta azokat a szükséges lépéseket, amelyek a probléma orvoslását eredményezhetné.

Ezek után a XI.E. osztály részt vett egy szimuláción, ahol bizonyos változtatások hatásait vizsgálták meg az éghajlatváltozás mértékének csökkentése érdekében, mindezt egy erre a célra elkészített weboldal segítségével.

 

Filmnézés: Özönvíz előtt

A dokumentumfilm főszereplője, Leonardo DiCaprio, a Föld megmentésére keres megoldást, választ a kérdéseire. A film fő témája az éghajlatváltozás, és annak befolyásoló tényezői. DiCapriót az késztette arra, hogy elvállalja a szerepet, hogy a klímaváltozásról már egy ideje beszélnek a világban, de mintha nem történne semmi ellenlépés, így úgy döntött, hogy megpróbálja felhívni újra az emberek figyelmét erre a kérdésre.

A filmben DiCaprio a világ különböző régióiba látogat, hogy feltárja az emberiség okozta globális felmelegedés hatását, és arra keresi a választ, hogy miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást és megmenteni az eltűnés szélére került állatfajokat, ökoszisztémákat és őslakos közösségeket. A filmben több negatív, illetve pozitív példát láthatunk, mint például azt, hogy egyes országokban a politikai erők nagyon sok pénzt fektetnek abba, hogy tagadják a globális felmelegedés tényét. Viszont egyes helyeken már elindultak a fejlődés útján, a „fenntartható jövő” felé. A filmben DiCaprio sok jelentős emberrel beszélget, készít interjút, mint pl. Barack Obama, Bill Clinton, John Kerry, Pan Gimun, Ferenc pápa, a NASA kutatói, valamint olyan aktivistákkal, akik a Föld megmentéséért dolgoznak.

DiCaprio filmjében elmondja egy gyerekkori történetét, miszerint gyermekkorában egy „lidérces” festmény lógott az ágya fölött, mégpedig Hieronymus Bosch egyik legismertebb műve, a Gyönyörök kertje című hármas oltárkép. A szárnyas oltár első részén Ádám és Éva a Paradicsomban, középső paneljén nyüzsgő tömeggel teli tájkép, a harmadikon pedig a pokol látható, amihez a mi világunkat/jövőbeli világunkat hasonlítja.

A film megragadó mondatai:

„Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja eszembe, ami a környezetünkkel történik.”

„Többé nem hunyhatjuk be a szemünket a jelenséggel kapcsolatban, remélve, hogy majd csak megoldódik magától a dolog. Abban bízom, hogy a film ébresztőként szolgál majd, és rádöbbenti az embereket, hogy a vesztünkbe rohanunk, ha nem cselekszünk.”

„Ha az egész univerzumban gondolkozunk, a Föld csupán egy kis hajó. Ha süllyed a hajó, mindannyian, együtt süllyedünk vele…”

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix