Nobel díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója

2023. december 13-15. között került megrendezésre a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XXI. Találkozója, Szegeden. Kis csapatunk József Éva tanárnő és Ferenczi Margit tanárnő kíséretében is útra kelt. Számos értékes és tanulságos előadáson és programon vehettünk részt, itt van a kis beszámolónk róla.

Első programunk egy kerekasztal beszélgetés volt a szentgyörgyi mentorokkal. Különböző számú asztalokhoz voltunk beosztva. Én egy olyan asztalhoz kerültem, ahol a Semmelweis egyetem egyik professzorával volt lehetőségünk beszélgetni. Egy rövid bemutatkozót követően kérdéseket tehettünk fel, amiket közösen átbeszéltünk. Témáink az egyetemi felvételit és az egyetemen való kutatás lehetőségét célozták, szó esett arról is, hogy mikor célszerű elkezdeni orvosi egyetemen kutatással foglalkozni a hallgatóknak. Számomra külön érdekességnek bizonyult, hogy az ilyen kutatásokról és az ezekhez köthető kísérletekről részletesen beszélgettünk, ez megragadó volt, hiszen ilyen beszélgetésben eddig nem igazán volt lehetőségem résztvenni. Kiemelt téma volt, hogy mik hátráltatják egy kutatás sikerességét és hogyan lehet kreatív módon ezeket a gyakorlati problémákat áthidalni. Nagyon tetszett, hogy a mi szintünkön, számomra érthetően magyarázta el nekünk az orvostudományi kutatásokat, úgy gondolom, hogy ez a beszélgetés segített nekem, hogy közelebb kerüljek a hasonló témák megértéséhez.

A kerekasztal-beszélgetés után, a program egyetemista résztvevői, a szentgyörgyi hallgatók bemutatóit hallgathattuk meg. Rendre egy-egy tudományos kutatást mutattak be, amit a szentgyörgyi mentorokkal együtt laboratóriumokban végeznek angol nyelven. 5 előadás fül- és szemtanúi lehetünk a következő témákban:

  • Egy humán autoimmun bőrbetegség modellezése laboratóriumi körülmények között-Vikár Simon

  • Meg tudjuk előzni az antibiotikum rezisztenciát?-Kovács Dorina

  • A szepszis kísérletes vizsgálata-Gulácsi Levente

  • A P2Y12 receptor szerepe a mikroglia morfológiájában és kontaktomikájában-Vida Sára

  • A trauma indukált koagulopátia mélyebb megértése-Donka Tibor

A hallgatók előadásait a mentoroké követte. Ezek a témák kerültek bemutatásra:

  • Bőrsejtből agysejt - sejt átprogramozás alapfokon-Pircs Karolina

  • Az ellenségem ellensége a barátom: vírusokkal az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok ellen-Kintses Bálint

  • Biciklusos és triciklusos morfolínók: a nukleozidok furanózgyűrűjének lerombolása és újraalkotása-Borbás Anikó

  • Kalandozások egy peptid körül-Reglődi Dóra

A hallottak nemcsak hogy olyan témába engedtek nekünk betekintést nyerni amivel nem gyakran találkozunk, de kedvünket is meghozták a laboratóriumi kutatásokhoz.

Tanulmányi kirándulásunk fénypontja, vagyis a négy világszerte elismert kutató bemutatója csak most következett. Először Sahin-Tóth Miklós munkásságáról hallgathattuk meg a beszámolót, aki a Kaliforniai Egyetem professzoraként a hasnyálmiriggyel, pontosabban a hasnyálmirigy-gyulladással, illetve hasnyálmirigy-rákkal végzett kutatásait magyarázta el nekünk. Őt követte Ole Petersen, a Cardiffi Egyetem professzora, akinek a kutatásai a kálcium-ioncsatornák szinapszisokban lejátszódó szerepéről, illetve a kálciumionok hasnyálmirigyben kiváltott hatásáról szóltak. A két professzor beszéde után se pihenhettünk, hiszen a két Nobel-díjas beszámoló következett. Randy Schekman és Thomas Südhöf tartották meg összefoglalójukat a vezikuláris transzporttal kapcsolatos kutatásaikról, amivel nagyban hozzájárultak a sejtekben képződő molekulák útjának megértéséhez. Eredményes kutatásukért 2013-ban jutalmazták őket a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal.

A Nobel-díjasok bemutatói után következett a Gála est. Erre az alkalomra mindenki kicsípte magát, diákoktól kezdve a Nobel-díjas kutatókig. A terem ahova bevonult kicsi-nagy, gyönyörűen fel volt díszítve, nagyon hangulatos volt. Miután mindenki elfoglalta a helyét, leoltódtak a villanyok, s kezdetét vette a műsor. Egy opera darab volt bemutatva, de komédia szerűen, azaz mindig az egyik énekes közölte velünk, hogy mi fog történni s azt is, hogy mit fog kelleni mi tegyünk. Vicces volt az előadás, kicsit nyugisabbá tette az estet. A sok komoly előadás után kicsit érdekes lezárásnak bizonyult számunkra, de jól szórakoztunk rajta. A műsort bezárva a szervezők beszédét hallgathattuk meg s ezután jött a mennyei lakoma. A gála vacsorán mindenki evett-ivott, amíg az ízeltesebbnél ízletesebb ételekkel meg nem telt teljesen.

Második napunkon a megnyitó utáni következő program a kerekasztal beszélgetés volt különböző megyékből jött Szentgyörgyi hallgatókkal. Nagyjából húsz aztalhoz osztottak fel minket, mindenhova 15 személy került, ebből három különböző szakon tanuló egyetemista. Egy rövid bemutatkozó után elkezdtük kérdéseinkkel rohamozni az Szentgyörgyi hallgatókat, akik kézségesen válaszoltak, a egyetemmel, bejutással, kutatásokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Nem zárkoztak el a személyesebb kérdésektől sem, saját tapasztalataikat is megosztották. Elmesélték saját történetüket és elmagyarázták a kutatómunkák mögötti logikát, a választható mesteri és alapképzéseket, az egyetemek éves struktúráját és minden ezekkel kapcsolatos esetleges kérdést.

Ottlétünk során, meglátogattuk a szegedi kutató laboratóriumot, ahol kutatatáshoz használt műszerekkel és működésükkel ismerkedtünk meg. Többek közt gél-elektroforézist végeztünk, mellyel DNS-t mutattunk ki. Ezen kívül különböző sejttenyészeteket is bemutattak nekünk, emellett belátást kaptunk a laborban végzett munkára. Az elméletben tanultak gyakorlati szemléletetése sokat hozzátett a folyamatok részletesebb megértéséhez, tudatosításához. Mindannyiunk számára egy tanulságos és felejthetetlen tapasztalat volt.

Barta Lehel, Bujáki Borbála, Máthé Zsuzsánna, Szilágyi Zsuzsánna, Vass Réka-Rebeka XI.C, Madaras Ágota XI.A

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix