ȘCOALA ATOTȘTIUTORULUI

Lucrări ce merită stimă și respect, multe aprecieri, toate acestea au caracterizat cea de-a șasea ediție a Zilelor Talentului, organizată la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Miercuri dimineața, la ora 11.00, sute de elevi au participat la acest eveniment organizat în sala festivă a liceului. Elevii participanți au concurat acasă și în străinătate la mai multe competiţii, unde au obținut calificative maxime și au fost răsplătiți cu diplome de merit din partea școlii.

Evenimentul a fost deschis de către Pávai-Marossy Zsófia şi Péntek Balázs, elevi în clasa a XI-a, cu un citat din matematicianul Mérő László ,,… talentul unei categorii de oameni înzestrați are o direcție foarte specială. Aceștia nu o să prezinte realizări excepționale, decât în cazul în care apar conjuncturile care permit implementarea lucrurilor pentru care au fost meniţi.”

In discursul său, dl. director Matefi Istvan a reamintit, printre altele, celor prezenți, faptul că Liceul Bolyai ocupă primul loc în rândul liceelor cu predare în limba maghiară din România, subliniind, totodată, necesitatea ajutorului acordat de dascăli, pentru ca talentele speciale ale elevilor să poată fi valorificate. De asemenea, liceul trebuie să îi susţină pe elevi, ca aceştia să îşi manifeste fiecare talentul și să aibă posibilitatea de a-şi realiza obiectivele pentru care au fost chemaţi.

Unul dintre cuvintele-cheie importante ale Zilei Talentelor a fost cercetarea pe care profesoara Szász Ágota a definit-o în felul următor: cercetarea este o moștenire veche a școlii noastre. Este un proces îndelungat și greoi, dar reușita prezintă o mare satisfacție. Științele naturii solicită cercetări infinite și sper că interesul elevilor pentru acestea continuă și în viitor.

Tematica tezelor și autorii lor au fost:

Poeme sufocate în flăcări

Prezentarea elevului Forró Bató Ákos a redat foarte convingător lupta, rebeliunea, voinţa de a se împotrivi regimului, şi în final sacrificiul suprem al poetului martir Moyses Márton.

Răspândirea virusurilor: adevăr sau ficțiune

O disertație a elevilor Pálosi Réka si György Tamás, prin care s-a analizat răspândirea şi cauza răspândirii virozelor tractului respirator în comunităţile şcolare.

Sportivi ai județului Mureș în oglinda presei mureșene

Sub acest titlu și-a întocmit disertația Cimbalmos Szabolcs, prezentând sportivi care au obţinut rezultate foarte bune în anumite sectoare, evidenţiindu-i pe fotbalistul Bölöni László,

medaliatul la lupte Simon László şi scrimerul Dr. Pongrácz Antal.

Anxietatea școlară

O lucrare interesantă a fost prezentată de Nagy András Levente, în care se vorbeşte despre prezenţa anxietăţii, a neliniştii, a emoţiilor precum şi fenomenele comportamental-sufleteşti ce stau la baza apariţiei acestora. Lucrarea are la bază teste de anxietate, teste de cercetare a reflexologiei ca de ex. intensificarea bătăilor inimii în situaţii de criză, precum şi emoţionalitatea sufletească apărută la elevi în situaţiile de mai sus.

Încărcarea fără fir

Ferencz Dániel şi Kilyén Dávid au întocmit o lucrare despre o inovaţie modernă, şi anume încărcarea bateriilor fără fir (wireless). Au fost prezentate beneficiile, utilitatea şi neajunsurile acestei tehnologii moderne.

Nimic vs. Ceva

In lucrarea elevei Marton Orsolya regăsim comparaţia unor romane, prin prisma cărora autoarea a analizat schimbările în societatea axată pe consum, precum şi diferenţele de generaţie.

Măsurarea acidității mărului

Prin prezentarea cercetărilor, privind comparația a zece tipuri de mere, Kiss Csenge a reuşit prin metode diferite, măsurarea acidităţii acestora, precum şi concluzionarea efectelor apărute.

Comunitatea ardelenească

Este o lucrare a elevilor Porkoláb Zsófia şi Cristian Róbert, despre conţinutul şi istoria revistei Erdélyitársaság (Comunitatea Ardelenească).

La finalul prezentărilor, dl. director Mátéfi István a felicitat elevii si le-a mulţumit pentru entuziasmul avut în activităţile de cercetare, dar nu în ultimul rând a adresat mulţumiri profesorilor coordonatori, care au susţinut, pregătit şi îndrumat elevii pentru a-şi putea atinge şi realiza obiectivele propuse.

In a doua parte a zilei s-a trecut la acordarea felicitărilor şi a diplomelor de merit, pentru cei peste 250 de elevi, care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiadele diferitelor materii şi sport. Printre diplomele de merit, directorii liceului Mátéfi István si HajdúZoltán (dir.adj.) au avut ocazia de a înmâna mai multe diplome pentru locurile I obţinute de către elevi la diferite competiţii. Elevii şi-au felicitat colegii pentru rezultatele excepţionale şi profesorii coordonatori pentru efortul şi ajutorul acordat acestora.

Calendar

2024. iunie
L Ma Mi J V S D
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Paginile noastre

Erasmus+

Cambridge Assessment English

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix