„Dacă înțeleptul arată spre lună, tontul vede numai degetul. Uitați-vă mai departe!”
Cu aceste vorbe i-a primit pe concurenții din fiecare parte a Ardealului înainte de concurs profesorul rector Dr. Dávid László.
Pe lângă acestea, președintele concursului a accentuat faptul că fiecare generație are menirea să salveze lumea, dar este foarte important și ca oamenii să-i păstreze valorile. În ciuda faptului că elevii își măsoară cunoștințele, sunt lucruri mai importante decât competiția, de exemplu să ne găsim parteneri de spirit și prieteni , să ne simțim bine și să transmitem experiențele noastre. După acesta, le-a vorbit profesorilor și a parafrazat din vorbele lui Noam Chomsky , care a spus că a preda este cel mai frumos lucru, și pentru a „ridica lumea, trebuie să ridicăm educarea ei.”
După domnul profesor, organizatorul-șef al evenimentului, domnul director István Mátéfi i-a încurajat pe elevi să descopere secretele și frumusețile științei și să ducă mai departe spiritul Bolyai. La final inspectorul-adjunct Ildikó Ilyés și-a ținut discursul în care la rândul ei i-a sfătuit pe elevi să păstreze acest spirit.
După deschidere am fost curioși și despre opinia unor organizatori. Prima dată am întrebat-o pe dr. Szakács Julianna, adjunctul catedrei de biofizică de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș despre cum se simte ca fiind membru al juriului acestui concurs. După spusele sale, acesta este un concurs de mare importanță atât pentru elevi cât și pentru profesori. Este în special fericită fiindcă face parte din nou în concursul de fizică, și speră că în anii viitori tot mai mulți elevi se vor înscrie ca să păstreze tradiția.
În același timp am întrebat-o și pe președintele-adjunct al concursului de chimie „Fabinyi Rudolf”, pe profesoara Patek Enikő Erzsébet, profesoară de chimie din Bolyai despre trăirile sale drept membru organizator. Am aflat de la ea faptul că acest concurs este o șansă pentru liceele maghiare din România să concureze obiectiv și respectând criteriile programei. Am mai aflat că concurenții sunt nevoiți să se bazeze pe logică și pe gândirea lor algoritmică. Doamna profesoara a accentuat că în ciuda faptului că mulți elevi au impresia că, concursul a fost un eșec pentru ei, dacă nu sfârșesc pe primele locuri, concursul vorbește și despre cum să ne opunem eșecurilor, și să ne diagnostizăm pe noi înșine ca să evităm eșecurile în viitor.
Reamintindu-ne de amintirile de la deschidere, dorim și noi ca participanții să aibă un sfârșit de săptămână cu multe rezultate bune și să se imbogățească cu experiențe.
Mária Jánosi și Kriszta Portik